Mock Test Paper - Reasoning Question For Competitive Exams.

Competitive Exam- Reasoning Questions


Coding and Decoding forms a dedicated part of the reasoning sections in various competitive exams. The level of questions are differs in all exams. In SSC, the questions are medium while in SBI or IBPS exams, the questions are difficult to solve. Here are the some Important concepts and Tricks on coding which are used most commonly in competitive exams. Here are some examples-

Content:
1. Letter coding
2. Number coding
3. Symbol Coding, Substitution Coding

Coding Decoding:

[Easy]         

(Letter Coding)
First try yourself then go for Hint & Answers.

Q1. In a certain code language NAME is written as PCOG. How will GIRL be written in that code?
(a)    IKTN
(b)   INTK
(c)    TIKN
(d)   INKT
Q2. In a certain code language LOSE is written as MQVI. How will GAIN be written in that code?
(a)    HCLR
(b)   GCLR
(c)    HCLS
(d)   HLCR

Q3. In a certain code language ORAL is written as PTDP. How will VIVA be written in that code?
(a)    WKYE
(b)   WKEY
(c)    EYKW
(d)   EKYW

Q4. In certain code language EXAM is written as EZES. How will PAPER be written in  that code?
(a)    PCKTZ
(b)   PCZTK
(c)    PCTKZ
(d)   ZTPKC

Q5. In a certain code LEOPARD is written As DRAPOEL. How will ALIGATOR be written in that code?
(a)    ROTAGILA
(b)   ROTAGIAL
(c)    ROTAGILE
(d)   ROTEGILA

[Medium]

Q6. In a certain code LOVE is written as OLEV. How will SAME be written in that code?
(a)    HZNI
(b)   ZKTP
(c)    HZNV
(d)   VPHZ

Q7. In a certain code language PUJA is written as CFWJ. How will RUBY be written in that code language?
(a)    AXWX
(b)   AXVL
(c)    AYWL
(d)   AXWL

Q8. In a certain code language SOLUTION can be written as PRIXQLLQ. How will QUESTION be written in that language?
(a)    NXBVQLLQ
(b)   NXBQLLQV
(c)    QLLNXBQV
(d)   NXBVQQLL

Q9. In a certain code language CUTE can be written as DXUH. How will UGLY be written in that language?
(a)    VJBM
(b)   BMVJ
(c)    VJMB
(d)   BMJV

Q10. In a certain code language CGZ is written as XTA. How will DFP be written in that code?
(a)    WHK
(b)   WUK
(c)    KUW
(d)   WUQ

Q11. In a certain code language EXPLAINING is written as PXEALNIGNI. How will PRODUCED be written in that code?
(a)    ORPBUDEC
(b)   ROPUDECD
(c)    ORPUDDEC
(d)   OPUDDECR

Q12. If ‘sky’ is called ‘water’, ‘water’ is called ‘green’, ‘green, is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘cloud’, ‘cloud’ is called ‘air’, then where does the fish live?
(a)    Water
(b)   Green
(c)    Air
(d)   Yellow

Answers:
1.(a)          2.(a)            3.(a)           4.(c)           5.(a)
6.(c)             7.(d)           8.(a)            9.(c)        10.(b)   11. (c)      12. (b)

(Number Coding)

[Easy]

Q1. If in a certain language PUT is written as 57, then how will BAT be written in that language?
(a)    25
(b)   23
(c)    60
(d)   28

Q2. If ZEBRA is written as 2652181, then how can COBRA be written?
(a)    302181
(b)   3152181
(c)    31822151
(d)   1182153

Q3. If ‘GLOSSORY’ is coded as ‘97533562’ and ‘GEOGRAPHY’ coded as ‘915968402’, then ‘GEOLOGY’ can be coded as
(a)    9156927
(b)   9157592
(c)    9057592
(d)   9157591

Q4. If in a certain code language BRACKET is written as 9341285, DEAR is written as 6843, then how will TRADE be written in that language?
(a)    59468
(b)   34568
(c)    53468
(d)   None of these

[Hard]

Q5. In a certain code language ORAL is written as 3196. How will INSERT be written in that language?
(a)    9510592
(b)   9105925
(c)    9550192
(d)   9515029

Q6. If ‘MACHINE’ is coded as 19-7-9-14-15-20-11, then how you can code DANGER in the same code?
(a)    11-7-20-16-11-24
(b)   13-7-20-9-11-25
(c)    10-7-20-13-11-24
(d)   13-7-20-10-11-25

Q7. If CAT = 12, then MAN = ?
(a)    14
(b)   24
(c)    16
(d)   15

Q8. If AT=20, BAT=40, then CAT is equal to
(a)    80
(b)   60
(c)    90
(d)   45
Q9. If in a certain code language DEW is written as 1625529, GET is written as 4925400, then how will  TWO be written in that code language?
(a)    400529522
(b)   400529225
(c)    400925225
(d)   225295004
Q10. If REASON is coded as 5 and BELIEVED as 7, what is the code number for GOVERNMENT?
(a)    10
(b)   9
(c)    6
(d)   8
Answers:
1. (b)     2. (b)     3. (b)     4. (c)
5. (a)     6. (c)     7. (a)      8. (b)   
9. (b)    10. (a)
(Symbol Coding, substitution Coding)
[Easy]
Q1. In a certain code  ONE is written as 5%2# and MEDAL is written as 4#3$@, then how will GOLD be written in that code?
(a)    5@%3
(b)   5%@3
(c)    5#@3
(d)   5%#3
Q2. In a certain code language “he is great” is written as “ka pa ra” and “is Ram hungry” is written as “na sa ka”. Find the code for ‘is’.
(a)    Na
(b)   Sa
(c)    Ka
(d)   Ra
Q3. In a certain code language, 146=Study is School, 125=Go to School and 135=Run to School. Which digit is used for ‘run’?
(a)    2
(b)   6
(c)    4
(d)   3
Q4.  If in a certain code language ‘how old are you’ is written as ‘ko to po ha’ and ‘you are very beatiful’ is written as ‘na pod a to’, then how will ‘how’ be written in that language?
(a)    Ko
(b)   Ha
(c)    ‘ko’ or ‘ha’
(d)   Data inadequate
(e)   None of these
Q5. In a certain code, P is #, A is %, C is * and E is @. How is PEACE written in that code?
(a)    #@%@#
(b)   #@#*@
(c)    %#@*%
(d)   #@%*@
[Hard]
Q6. If NEUROTIC can be written as TICRONEU then how can PHYCHOTIC be written?
(a)    TICOCHPSY
(b)   TICCHOPSY
(c)    TICCOHPSY
(d)   TICHCOPSY
Q7. In a certain code language BOUND is written as OBTDN, then how will CODES be written in that language?
(a)    SECOC
(b)   OCESE
(c)    OCCSE
(d)   None of these
Q8. In a certain code language 461 means ‘where are you’, 169 means ‘you are good’ and 8652 means ‘flowers are not bad’. How will ‘where not are good flowers’ be written in the coded language?
(a)    68954
(b)   465981
(c)    45698
(d)   Data inadequate
Answers:
1. (b)      2. (c)       3. (d)        4. (c)
5. (d)      6. (b)      7. (c)         8. (d)

Hint for Question:  coming soon
You may also like
Tips to solve reasoning question
SSC, Banks Tips and Strategy for Reasoning Ability

Comments

Popular posts from this blog

Interesting Facts and Basic Information about India for Competitive Exam

How to Face a Job Interview? - Basic tips for a Job Interview